loading
From wood to wonders
HASSLACHER NORICA TIMBER, from wood to wonders

Indoor climbing centre Mühldorf

The construction of an indoor climbing centre was based on the idea "Gateway to the Möll Valley" since our region offers fantastic outdoor climbing opportunities but until then had lacked an appropriate alternative in bad weather. Implementation of the indoor climbing centre will greatly upgrade and enhance the whole range of sports, leisure and poor weather facilities in the Upper Carinthia region, particularly with a view to year-round tourism (season extension). Rock climbing is a booming sport so a new trend is being followed. The site in Mühldorf therefore provides a unique combination, the like of which exists nowhere else in Austria: Climbing in an indoor centre – and complementing this by putting it into practice in the immediate vicinity.

The indoor climbing centre in Mühldorf, designed by Architekturbüro Reinhard Suntinger, which opened on 4 December 2010 and is up to 20 m tall, is modelled on a rock face and therefore provides a clear reference to the existing mountain landscape of the Hohe Tauern. The attractive, modern building, also known as "The Rock", is reminiscent in its design of an enormous monolith. In addition to the huge climbing area (1,200 m2), the building also houses a fitness centre, a food court and a multi-purpose centre with valuable tourist information.

Project information
Location: Mühldorf
Architect: Architekturbüro Reinhard Suntinger
Structural analysis and design: Structural engineering Lackner & Raml
Year of construction: 2010